İlerleyici bir kas erimesi hastalığı olan DMD’nin oldukça zorlu evreleri gerek DMD’li bireyi gerekse aileyi zihinsel olarak zorlayabilmektedir. DMD Aileleri Derneği olarak, bu zorlu yolculukta her zaman sizlerin yanındayız. Toplumsal farkındalık ve erişebilirliğin arttığı, DMD’lilerin sosyal hayattan kopmadığı bir dünya için hiç durmadan mücadele edeceğiz. Hastalık nadir olabilir ama sizler yalnız değilsiniz, biz hep birlikte çok güçlü bir aileyiz.
Psikolojik Destek ve Sosyal Açıdan Olumlu Etkileri
DMD’li çocuklar, diğer çocuklardan fiziksel olarak farklı olduğunun bilincine vardığında depresyona girebilir veya saldırganlık, dışarıyla teması reddetme eğilimi gibi davranışlar gösterebilir. Genellikle aileler aşırı korumacı ve endişeli davranarak çocuktaki sorunları çözmek yerine fakında olmadan derinleştirebilir. Psikolojik destek sırasındaki düzenlemeler ve kaygıyı hedef alan müdahaleler DMD’li bireyi olumlu olarak etkiler. Ev düzeni, okul hayatı ve sosyal hayat için yaratılacak imkanların DMD’li bireyde yaratacağı olumlu etki hastalıkla mücadelede önemli etkiye sahip olacaktır.
Depresyon veya odaklanma güçlüğü gibi durumlar için psikiyatri takibi ve gerekirse uzmanın önereceği ilaçların kullanımı değerlendirebilir.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Çocuk Psikiyatrisi alanında uzman Dr. Merve Günay’ın psikososyal yaklaşımla DMD’lilerin dünyasına değindiği videoyu değerli ailelerimiz ile paylaşıyoruz. Youtube kanalımızda bir çok bilgilendirme videosuna ulaşabilirsiniz.