DMD’Lİ ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİ

Eğitim, her çocuğun yaşamında önemli bir yer tutar. Fiziki engeller ve önyargılar nedeniyle DMD’li çocuklar okuldan, yaşıtlarıyla birlikte olmaktan mahrum kalmamalıdır. Çocuklarımızın sosyal yaşamdan kopmaması, öğrenimine devam etmesi ve yaşamın her alanında var olması en büyük dileğimizdir. Eğitim sorunlarının üstesinden gelmek için ebeveynlerin, öğretmenlerin ve yöneticilerin işbirliği yapması gerekir.

OKULDAKİ ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI İÇİN ÇÖZÜM YOLLARI

Okullarda yaşanabilecek sorunlarla ilgili ailelerimize bir kaç hatırlatma yapmak isteriz.

Öncelikle taleplerimizi, okul idaresine yapıcı bir dille iletmeye özen gösterelim. Sözlü tartışmaları uzatmak bizi çözüme götürmeyecektir. Diyalog kurarak sorunlarımızı çözemediğimizde, talebimizin resmi olarak görünür olması için önce okul müdürlüğüne, sonra ilçe milli eğitim müdürlüğüne ve il milli eğitim müdürlüğüne yazılı dilekçe ile başvurumuzu yapabiliriz. Dilekçelerimizi verdiğimizde takip için dosya numaralarını da almayı unutmayalım.

Okullarda sorun yaşayan velilerimiz whatsapp grubundan derneğimizi bilgilendirirse süreci birlikte takip edebiliriz.

MEB’in okullarda erişilebilirlik ile ilgili yazısını sizlerle paylaşıyoruz. İhtiyaç halinde okul idaresine sunabilirsiniz.

PDF olarak buradan indirebilirsiniz.

ÖZEL EĞİTİM SAATLERİNİN OKUL İLE UYUMLU OLMASI VE İZİN DURUMLARI

05 Eylül 2019 tarih ve 30879 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 11’inci maddesinde yer alan;

“Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, altıncı fıkrasında yer alan “engelli birey modülüne” ibaresi “aylık olarak Engelli Birey Modülüne” şeklinde değiştirilmiş “veya toplamda bireyselleştirilmiş eğitim programında belirlenen destek eğitim süresinin yarısından fazla sürede,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, “süresi on iki hafta olabilir.” ibaresinden sonra gelmek üzere “Kurumdan kaydı silinen öğrencinin telafi hakkı yeni kayıt yaptırması durumunda devam eder.” cümlesi eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(2) Özel eğitim okulunun özel eğitim ve rehabilitasyon biriminde ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde;

a) Normal eğitim yapılan okullarda öğrenim gören engelli bireyler, veli/vasisinin talebi olması hâlinde haftada bir yarım gün,

b) Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin;

1) 14’üncü maddesi kapsamında evde eğitim hizmeti verilenler,

2) 16’ncı maddesi kapsamında olup e-Okul sisteminde devam zorunluluğu aranmamasına yönelik işlem yapılanlar,

3) 36’ncı maddesinin altıncı fıkrası kapsamında e-Okul sisteminde devam zorunluluğu aranmamasına yönelik işlem yapılanlar

örgün eğitim saatleri içerisinde de destek eğitim hizmetlerinden yararlanabilirler.”

amir hükmü gereğince; “Normal eğitim yapılan okullarda öğrenim gören özel gereksinimli bireyler, velisinin/vasisinin talebi olması hâlinde özel eğitim okulunun özel eğitim ve rehabilitasyon biriminde ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitim hizmeti almak üzere haftada bir yarım gün izinli sayılacaklardır.

Bu izin; destek eğitim hizmeti alan öğencinin velisi/vasisi tarafından okul müdürlüğüne verilecek dilekçe ve bu dilekçenin ekinde yer alan “destek eğitim amaçlı düzenlenen RAM Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporunun fotokopisi ve destek eğitim hizmeti alınan bir yarım günü gösteren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin ders programı” doğrultusunda kullandırılır.

5 Eylül 2019 Tarihli Yönetmelik