DMD’li bireyler, hastalığın çeşitli evrelerinde farklı medikal cihazlar kullanırlar. Medikal cihaz temininde belirli şartlar altında devlet desteği verilmektedir. Verilen destek, sağlık uygulama tebliği kapsamında sıklıkla güncellendiği için güncel SUT sorgulanarak düzenli takip edilmelidir. http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/saglik/tibbi_malzeme adresinin yanı sıra internette arama motorlarına “Güncel SUT” yazılarak bu bilgiye ulaşılabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumundan Cihaz Temini
Reçeteniz yazıldıktan sonra 13 gün içinde SGK müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir.
Kurum tarafından raporda belirtilmiş olan malzemelerin kendi stoğunda bulunması halinde temin işlemi başlatılır. SGK yeni cihaz alımı yapmadığı için SGK’den almış olduğunuz cihazlar yeni değildir. Daha önce kullanılıp kuruma geri verilen cihazlar tekrar hastalara verilir.
Kuruma ait stoklarda cihaz mevcut değilse medikal bayilerden cihazın satın almak ve SUT (sağlık uygulama tebliği) kapsamında SGK’dan geri ödeme almak mümkündür. Cihaza ait geri ödeme tutarı 20 – 45 gün içerisinde Ziraat Bankasına T.C. Kimlik Numaranıza yatırılmaktadır. SGK’nin stoğunda bulunmadığı için fark ödeyerek cihazı satın aldığınızda cihaz size zimmetlenir ama kuruma ait olur.
Kullanmış olduğunuz cihazla ilgili yaşanan teknik sıkıntılarda cihazı öncelikle kuruma götürmeniz gerekmektedir. Kurum teknik servisinin müdahale edemediği durumda ise üretici firmaya ait teknik servis ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Cihazlara Ait SGK Ödeme Tutarları (8 Şubat 2022)
- OKSİJEN KONSANTRATÖRÜ : 3.983,04 TL
- CPAP CİHAZI : 1.049,76 TL
- OTO CPAP CİHAZI : 2.099,52 TL
- BPAP CİHAZI : 3.311,28 TL
- BPAP ST CİHAZI : 5.184 TL
- NAZAL (BURUN) MASKE : 286 TL + KDV
- TAM YÜZ (AĞIZ BURUN) MASKESİ : 330 TL + KDV
- EV TİPİ VENTİLATÖR CİHAZI: 32.076 TL
- EV TİPİ ASPİRATÖR: 524,88 TL
- OKSİMETRE: 244,80 TL
- STANDART AKÜLÜ SANDALYE: 4.050 TL
SGK Üzerinden Akülü Sandalye Temini
Akülü sandalye temin etmek için alınacak raporlarda yer alması gereken ibarelere dikkat edilmelidir. Tekerlekli sandalye reçetesini Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Nöroloji uzman hekimleri Sağlık Kurul raporu vererek yazabilmektedir.
- Hasta, “akülü sandalye kullanması uygundur” ibareli sağlık kurulu rapor almalıdır.
- Rapor alındıktan sonra raporda imzası olan doktorlardan birine reçete yazdırılmalıdır.
- Raporda, “Ellerini kullanamayacak durumdadır. Zihinsel olarak akülü tekerlekli sandalye kullanacak durumdadır. Yürüyememektedir ve ayakta duramamaktadır.” ifadelerinin yer alması ve mutlaka bir psikiyatri uzmanının imzasının bulunması şartı aranmaktadır.
- Bağlı bulunulan SGK il müdürlüğüne kimlik kartı, reçete ve raporla birlikte müracaat edip tıbbi onay alınmalıdır.
- SGK ile anlaşmalı bir firmaya giderek ürün satın alınmalı ve ilgili evraklar SGK’ya teslim edilmelidir.